Vår filosofi och erbjudande
– orkestrerad kreativitet

Kreativitet är varken mystiskt eller flummigt. Kreativa kampanjer är helt enkelt mer effektiva för att de når fler människor och är lättare att komma ihåg.

På FLB Europa jobbar vi med orkestrerad kreativitet. Det innebär att vi ställer högre krav på hur välskräddad kommunikationen är för
① varumärke ② målgrupp ③ kanal

75 procent av alla kommunikationskampanjer i Sverige underpresterar för att mottagaren inte vet vem avsändaren är. I bästa fall är de 75 procenten verkningslösa – i värsta fall driver de konkurrenterna framåt.

Vi tycker att det här är något som det fokuseras på tok för lite på. Det behöver inte vara så ineffektivt.

Vi lägger stor vikt vid att säkerställa att du är särskiljande, distinkt och konsekvent i din kommunikation så att människor förstår att det är du som säger något. Ju bättre du är på det, desto mer kommer du att få ut av dina investeringar.

Kommunikation idag måste vara intressant och relevant oavsett om det görs i köpta, förtjänade eller egna kanaler.

Köpt media är inte längre en garanti för att någon ska komma ihåg vad du vill säga. En mogen konsument filtrerar och ignorerar det mesta. Vad som krävs är riktiga idéer som kan berättas utifrån flera olika vinklar och sättas i många kontexter för att fångas upp bättre.

Vår ambition är att skapa kommunikation som är intressant att ta del av för de människor du vill nå – samtidigt som det är relevant för dig att prata om. En idé som är tydligt kopplad till dig, ditt varumärke och det du gör är lättare att komma ihåg och skapar känslan ”vad smart att just dom gjorde just det” hos mottagaren.

Idag kryllar det av kanaler, som alla har olika förutsättningar att leverera på olika mål. Utöver köpta, förtjänade och egna kanaler är samarbeten, ambassadörer, partnerskap och sponsring viktiga ytor att både förstå och använda för oss.

Vi tar ansvar för var idéerna kommer till liv för att de ska ges de allra bästa förutsättningarna för att bli framgångsrika.

Redan i idéutvecklingen analyserar och överväger vi alla tänkbara touchpoints och väljer med omsorg var ni bör synas och när i kundresan det ska ske.

Tre viktiga fördelar för dig som kund

FLB Europas fördelar

Från affärsutmaning till medieköp

Effektiv kreativ kommunikation uppkommer inte ett vakuum. Den är beroende av en djup förståelse för din affär, men även av hur den distribueras och optimeras. Därför jobbar vi just så, som din kommunikationspartner.

En tårta

Idéer gjorda för att få uppmärksamhet 

I 10 år har vi byggt varumärken med förtjänad uppmärksamhet som huvud-kanal. Vi har alltså gedigen erfarenhet och expertis oavsett vilken typ av produkt, tjänst eller kategori du verkar inom.

FLB Europas fördelar

Små, snabba och
skalbara team

Våra medarbetare har bred kompetens och kan jobba i små snabba och stabila team där kunskapen om uppdraget förvaltas och specialistkunskap kan plockas in vid behov.

Varför behövs orkestrerad kreativitet?

Kommunikationen är idag helt enkelt inte lika effektiv som vi vill och vet att den kan vara. Handen på hjärtat – om man blickar utåt och tittar på hur effektiv världens mest prisbelönta kommunikation varit över tid så ser det rätt dystert ut. För femton år sedan så fick du två kronor tillbaka för varje krona investerad, idag får man nöja sig med 1 krona och 40 öre. Vi förstår om marknadsavdelningar kan bli lite trötta på att hänvisas till totalt frisläppt kreativitet som ett universal lösning för alla problem och utmaningar varumärket har.

Ett intressant faktum i sammanhanget är att många kampanjer som görs i Sverige idag har en tendens att vara mer eller mindre obegripliga för gemene person. 3 av 4 kan i regel inte ens komma ihåg avsändaren till reklamen de sett. Det kanske man bör ta sig en funderare på när nya koncept presenteras eller gamla trotjänare ur varmärkesskafferiet glöms bort. Så kallad “wear out-effekt”, att din kampanj eller enhet är för uttjatad för att återanvändas, uppstår väldigt sällan nu för tiden. Vi bör snarare prata om “wear in-effekt”, det vill säga hur lång tid tar det innan din kommunikation faktiskt fastnar i din målgrupps medvetande. Kortare attention span i målgruppen och högre brus på marknaden bidrar till att det som räckte att säga 1-3 gånger en gång i tiden snarare behöver sägas dubbelt eller trippelt så många gånger idag.

Sedan har vi den eviga  frågan om hur man värderar olika kanalers effekt. Idag tycks fokus främst ligga på att konvertera befintlig efterfrågan snarare än att skapa ny. Och enligt gängse sätt att räkna är till exempel sökordsmarknadsföring vansinnigt effektivt, då just en sökordsannons är det sista steget innan ett köp. Men vad skapade behovet av sökningen från första början? Och vad säger att personen i slutändan inte hade hamnat på din sajt utan sökordsannonsering? Ja, kommunikationsvärlden har ibland ett lite väl kortsiktigt perspektiv på vad som är effektiva kanalval medan amerikanska tech-jättar skrattar hela vägen till banken.

Ställ högre krav på din partner

Men hur blev det såhär? Vi tror att det handlar om att vi i branschen har bildat två läger. Vi har ett kreativt läger, den visionära fåran, som firar sina framgångar med lejon, pyramider och andra priser. De som alltid hänvisar till morgondagen som svar på när man kan se faktiska effekter av investeringen.

Och på andra sidan, den datadrivna falangen som skapat oändliga mellanhänder och tech stacks vars komplexitet gjort att du inte sällan drunknar i siffror som lätt misstolkas, spär på en falsk trygghet, som kväver ovärdeliga följdfrågor och eftertanke, och lämnar marknadsinvestering oöversiktliga och kortsiktiga.

Inte sällan mynnar det ut i en långtråkig och ointressant branschdebatt om huruvida TV fortfarande fungerar, eller om display-annonsering verkligen ger något. Det traditionella v.s det progressiva. Det nya v.s det gamla. Generation boomer v.s generation Z.

I slutändan verkar det som att du, givet att du inte har en outsinlig källa av marknadsinvesteringar i ryggen, bara har två vägar att gå. Antingen bygga varumärke utan effekt, eller nöja dig med att köpa kortsiktiga vinster på varumärkets bekostnad. Men så behöver det förstås inte vara.

Självklart kan du, oavsett budget, kräva båda delar från en och samma partner. En partner som är pragmatisk, flexibel och prestigelös. Som tar ansvar från jord till bord och sätter effekten i första rummet. Med orkestrerad kreativitet så bygger vi insiktsdriven kommunikation utifrån tre dimensioner:

1) vad som gör ditt varumärke distinkt,

2) vad som får din målgrupp intresserad och

3) vilka touchpoints som bör kombineras för att skapa den bästa upplevelsen.


Så att ditt varumärke blir uppmärksammat, igenkänt och ihågkommet.